VEGETÁRIÁNUS TÁPLÁLKOZÁS

A vegetarianizmus a latin eredetű „vegetabilis” szóból származik. A táplálkozási irányzat követői olyan emberek, akik növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkoznak és elutasítják az állati eredetű termékek fogyasztását.

VEGETÁRIÁNUS TÁPLÁLKOZÁS


A reformtáplálkozás a vegetáriánus irányzatok mindegyikét magában foglalja. Valamennyi formájára jellemző a vörös húsok és a belőlük készülő termékek fogyasztásának elutasítása. Egyes irányzatok megengedik a tej- és tejtermékek, a tojás, a baromfihús és a hal előfordulását étrendjükben.

A kizárólag vagy túlnyomórészt növényi eredetű táplálékot fogyasztóknak számolniuk kell azzal, hogy a növényi eredetű táplálékokban is előfordulnak ártalmas anyagok (ciánhidrogének, oxálsav, nitrát, ólom, stb.), akkor is, ha biotermelés útján állították elő azokat. A reformkonyha keretein belül az élelmiszerek, a nyersanyagok feldolgozása, az ételek elkészítése során a lehető legkíméletesebb eljárások alkalmazandóak, és kizárólag természetes forrásból származó adalékanyagokat használnak fel.

A vegetáriánusok igen heterogén csoportot alkotnak, amelyet eltérő motivációk, szokások, étrendi és életmódbeli felfogások jellemezhetnek.  Az átlagnépességtől különböző táplálkozásuk mellett körükben nem szokás alkoholt fogyasztani, dohányozni, általában sokat mozognak és törekednek a kiegyensúlyozottabb életmódra.

A vegetáriánus táplálkozás – alapuljon akár vallási, filozófiai vagy ökológiai szempontokon, akár egészségügyi megfontoláson – napjainkban egyre több követőre talál. A világon több millió ember étkezik húsmentesen, de többségük nem saját akarata miatt, hanem anyagi okokból. A WHO adatai szerint a földgolyót benépesítő 5 milliárd emberből 1,5 milliárd jól, 1,8 milliárd elfogadhatóan, a többi rosszul táplálkozik. Ez utóbbiak főleg a legkevésbé fejlett országok lakói, akiknek táplálkozása nem biztosítja a minimális energia- és fehérjebevitelt. Az ország gazdasági-szociális helyzetében bekövetkező esetenkénti pozitív változás hatására megfigyelhető, hogy a „kényszer vegetáriánusok” áttérnek a vegyes táplálkozásra, melyben a hús és egyéb állati eredetű termékek is szerepelnek.

Magyarországi statisztikai adatok egyértelműen utalnak arra, hogy a lakosság egyes csoportjainál jelentősen csökkent a hús és a tejtermékek fogyasztása. Elsősorban a terheseket, a gyermekeket és az idős embereket veszélyezteti, ha túl kevés állati terméket esznek. Számos felmérés támasztja alá, hogy az állati eredetű termékektől mentes táplálkozás – különösen, ha az étrendet nem szakszerűen állítják össze – kockázati tényezőket rejt magában, és különböző kóros állapotok kialakulásához vezethet.
A vegetáriánus táplálkozás élettani megítélése a különösen veszélyeztetett csoportoknál a következőképpen alakul:

- Terhesség: vegán táplálkozás esetén a terhes nők megnövekedett energia-, fehérje-, vas-, kalcium-, cink- és B12-vitamin szükségletét nem lehet kielégíteni. Néhány esetben D-vitamin- és jódhiány is jelentkezhet. Ezért ezen időszakban ezen táplálkozási forma különösen nem javasolt. Lakto-ovo-vegetáriánus étkezés lehetséges, de csakis a vasellátottság szintjének folyamatos ellenőrzése mellett.

- Szoptatás: az anyatej mennyisége még vegán étrenden élő kismamák esetében is kielégítő, összetétele azonban egyes tápanyagok vonzásában hiányos. Ezért az irányzatnak e formája a szoptatás ideje alatt nem megengedhető. Lakto-ovo-vegetáriánus étrend esetén itt is a vasellátottságot kell figyelemmel kísérni.

- Csecsemőkor:  az élet első néhány hónapjában a vegán étrendet követő anyák csecsemői általában jól fejlődnek, de a hiányos tápanyagbevitel okozta tünetek idővel megjelennek. Egyes tápanyagok hiányos bevitele főleg akkor következik be, ha a csecsemőt házilag elkészített növényi alapú tápszerek segítségével választják le. Számukra a vegán táplálás életveszélyes. Ezek figyelembevételével a csecsemők táplálásánál mind anyatej hiányában, mind leválasztáskor szója alapú tápszert kell adni, és a cereáliák vassal dúsított formáját kell alkalmazni.

- Kisgyermekkor: a vegán étrenden élő kisgyermek testmagassága, testömege elmarad a kívánatostól. Veszélyeztetettebbek az angolkór és a vashiányos anaemia kialakulásában is. A szemi-vegetáriánus és a lakto-ovo-vegetáriánus étrenden élő gyermekek – megfelelően összeállított étrend mellett – jól fejlődnek.

- Iskolás korúak, serdülők: az intenzív növekedés szakaszában az energia-, a fehérje-, a vitamin- és az ásványianyag-szükséglet vegán típusú étrenddel nem elégíthető ki biztonsággal. Lakto-ovo-vegetáriánus táplálkozással a serdülők testmagassága koruknak megfelelő. A lányok nemi érettsége később következik be, ez azonban előnyt jelenthet, miután a korai nemi érés növeli egyes daganatos megbetegedések, elsősorban a mellrák kifejlődésének gyakoriságát. A serdülőkor fokozott vasszükségletét csak a szemi-vegetáriánus étrenddel lehet kielégíteni.


Ismeretes, hogy a húsmentes táplálkozásnak vannak előnyös hatásai is. Bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő. Nagyon fontos azonban az étrend helyes összeállítása. Emellett javasolt a rendszeres orvosi vizsgálat is, hogy fény derüljön arra, mely vitamin- és ásványianyag-kiegészítésre van szükség.

A vegetáriánus táplálkozási irányzatok közül a gondosan, szakszerűen összeállított szemi-vegetáriánus és a lakto-ovo-vegetáriánus étrend fedezi – még kisgyermekek számára is – az élettani energia- és tápanyag-szükségletet. A vegán étrend bizonyos tápanyagokból (kalcium, vas, cink, D-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin) nem fedezi a szükségletet. Amennyiben ezeket nem pótolják dúsított táplálékokkal vagy táplálék-kiegészítőkkel, úgy hiánytünetek kifejlődésére és hosszabb idő után kóros állapot megjelenésére lehet számítani, gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

Hazánkban történtek törekvések különböző vegetáriánus étkezési formák bevezetésére a gyermekek közétkeztetésében is. Az Országos Tisztifőorvos az 1/1194 sz. szabályzatában foglal állást a témát illetően, miszerint a gyermekétkeztetésben nem engedélyezik a makrobiotikus vagy vegán étrendeket. A lakto-ovo-vegetáriánus, illetve szemi-vegetáriánus forma bevezetésére jóváhagyott étrendtervezet mellett nyílik lehetőség. Természetesen a témához kapcsolódó szakanyagok, étrendek és útmutatók kidolgozása – megfelelő hazai tudományos és táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok eredményeire alapozva – folyamatosan zajlik.

Fő vegetáriánus irányzatok:
- Vegán táplálkozás: kizárólag a növényi eredetű táplálékok fogyasztását ismerik el. Az állati eredetű termékeket, így a tejport, a kazeint és a zselatint még állományjavítóként is tilos felhasználniuk. Egyik megkülönböztetett típusához tartoznak a gyümölcsevők és a nyers koszton élők; ez utóbbiak a hőkezelés semmilyen módját nem fogadják el.
- Makrobiotikus táplálkozás: az étrend gerincét a teljes értékű gabonafélék alkotják, melyek kiegészülnek zöldségfélékkel, hüvelyesekkel, gyümölcsökkel és olajos magvakkal. Az irányzat követőinek célja eljutni a pusztán magvakból és gyógyteákból álló étrendig.
- Lakto-vegetáriánus táplálkozás: növényi eredetű nyersanyagok mellett megengedett a tej és a tejtermékek fogyasztása.
- Lakto-ovo-vegetáriánus táplálkozás: követőinek étrendje az előbbi élelmiszereken kívül kiegészíthető a tojás fogyasztásával.
- Szemi-vegetáriánus táplálkozás: ebben a formában az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása bővül: mind a hal, mind pedig a baromfi fogyasztása is megengedett
.

Valaki egyszer azt mondta, hogy a sajtszósz mindenhez jó, nagy igazság. Különösen a grill kolbászhoz. Ha pedig pirított hagymát is kínálunk hozzá, akkor az maga a mennyország.
Valaki egyszer azt mondta, hogy a sajtszósz mindenhez jó, nagy igazság. Különösen a grill kolbászhoz. Ha pedig pirított hagymát is kínálunk hozzá, akkor az maga a mennyország.
<p>
	A popcorn mellett a nachos salsa vagy sajtszósszal a legkedveltebb rágcsálnivaló a mozizáshoz. Elkészítése házilag meglepően egyszerű annak ellenére, hogy kicsit pepecselős és a sütésnél résen kell lennünk, de ha azt mondom, hogy 20 perc alatt elkészül egy kétszemélyes adag és nagyon-nagyon finom, remélem tovább olvasol, és ki is próbálod ezt a receptet.</p>

A popcorn mellett a nachos salsa vagy sajtszósszal a legkedveltebb rágcsálnivaló a mozizáshoz. Elkészítése házilag meglepően egyszerű annak ellenére, hogy kicsit pepecselős és a sütésnél résen kell lennünk, de ha azt mondom, hogy 20 perc alatt elkészül egy kétszemélyes adag és nagyon-nagyon finom, remélem tovább olvasol, és ki is próbálod ezt a receptet.

<p>
	Ez egy nagyon aranyos és könnyen kivitelezhető recept a Halloween bulira. Virsliből és leveles tésztából áll, mindkettő kedvelt parti alapanyag.</p>

Ez egy nagyon aranyos és könnyen kivitelezhető recept a Halloween bulira. Virsliből és leveles tésztából áll, mindkettő kedvelt parti alapanyag.

Ha ősz, akkor szőlő. Nem csak hogy finom, de egészséges is. Ismert vértisztító és idegerősítő hatása, emellett gyógyítja a bél megbetegedéseit, fokozza az epeelválasztást és ürítést is.
Ha ősz, akkor szőlő. Nem csak hogy finom, de egészséges is. Ismert vértisztító és idegerősítő hatása, emellett gyógyítja a bél megbetegedéseit, fokozza az epeelválasztást és ürítést is.
Gyerekbarát desszertet keresel Halloweenre? Süss amerikai csokicsipszes sütit és dekoráld Halloween hangulatúra cukormázzal.
Gyerekbarát desszertet keresel Halloweenre? Süss amerikai csokicsipszes sütit és dekoráld Halloween hangulatúra cukormázzal.
A sok édesség és rágcsálnivaló mellé készíthetünk egy gyümölcsös édességet is a Halloween bulira. Ez a körte szellemke inkább aranyos, mint ijesztő, biztos, hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is lesz.
A sok édesség és rágcsálnivaló mellé készíthetünk egy gyümölcsös édességet is a Halloween bulira. Ez a körte szellemke inkább aranyos, mint ijesztő, biztos, hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is lesz.

Fényképes receptek

Még utoljára szükségem volt arra, hogy nyári ízek kerüljenek az asztalra, így esett a választás a paradicsomszószban sült padlizsán tekercsre.
Még utoljára szükségem volt arra, hogy nyári ízek kerüljenek az asztalra, így esett a választás a paradicsomszószban sült padlizsán tekercsre.
Laktató vacsorával készültem nektek péntekre. A gnocchit paradicsommártásban, baconnal és mozzarellával sütöttem össze, nagyon-nagyon finom!
Laktató vacsorával készültem nektek péntekre. A gnocchit paradicsommártásban, baconnal és mozzarellával sütöttem össze, nagyon-nagyon finom!
<p>Nyáron, melegben valami könnyű, lehetőleg zöldséges fogásra vágyunk. Ez egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészülő, könnyű nyári étel. Ráadásul nagyon finom.</p>

Nyáron, melegben valami könnyű, lehetőleg zöldséges fogásra vágyunk. Ez egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészülő, könnyű nyári étel. Ráadásul nagyon finom.

Nincs annál jobb érzés, mint amikor megkívánunk valamilyen olaszos ételt és felbontjuk az általunk eltett paradicsomlé üvegét.<br/>
Nincs annál jobb érzés, mint amikor megkívánunk valamilyen olaszos ételt és felbontjuk az általunk eltett paradicsomlé üvegét.
A recept azt ígéri, ha ebben a formában tesszük el a paradicsomot, akkor télen friss salátát készíthetünk belőle.
A recept azt ígéri, ha ebben a formában tesszük el a paradicsomot, akkor télen friss salátát készíthetünk belőle.
Sok olasz tésztaételt készítek, így sok paradicsomlére van szükségem, emiatt nyár végén több kiló paradicsomot is elteszek.
Sok olasz tésztaételt készítek, így sok paradicsomlére van szükségem, emiatt nyár végén több kiló paradicsomot is elteszek.